Який виноград посадити?

Який виноград посадити?

Який виноград посадити?

Підбір сортів винограду – дуже важливий крок у плануванні виноградника, тому що від цього багато в чому залежить кількість і якість майбутнього врожаю.

Кількість сортів винограду постійно зростає і зараз за літературними даними налічується більше 30 тисяч. Щоб зробити вдалий вибір необхідно:

1. Чітко знати, що ви хочете отримати від майбутнього виноградника, тобто, який виноград і скільки вам повинен дати майбутній виноградник на вашій дачній або присадибній ділянці. Тут можливі такі варіанти:

1а. Вирощування високоякісного винограду столових сортів у вигляді хобі (кошти на життя Ви отримуєте від іншого виду діяльності) для споживання родиною в період вегетації (в умовах Вінничини в залежності від погоди та інших факторів цей період може бути з початку липня по жовтень включно);

1б. Вирощування високоякісного винограду столових сортів у вигляді хобі для споживання сім’єю в свіжому вигляді в найбільш тривалий період, тобто із зберіганням і споживанням свіжих ягід включаючи осінь і зиму (наприклад, як яблука чи груші);

1в. Вирощування винограду для домашнього виноробства, отримання домашніх соків, маринування і т.д. Як і в перших двох варіантах – вирощування винограду як хобі чи підмога до основного доходу з інших джерел;

1г. Комбінація перших трьох варіантів, тобто – щоб було, що поїсти в родині, не соромно пригостити гостей, друзів, родичів і щоб було з чого зробити домашнє вино;

1д. Вирощування столових сортів винограду для продажу на ринку, в магазинах і т.д., тобто тут вже мова йде про продаж винограду та отримання доходу, не основного, але який займає певну частину в сімейному бюджеті;

1е. Вирощування винних сортів винограду для виробництва вина в промислових масштабах для отримання доходу.

       Перші 4 варіанти цілком реалізовані навіть в кліматичних умовах Вінничини, яка відноситься до зони ризикованого виноградарства, тобто вирощування винограду у вигляді хобі для споживання сім’єю. Звичайно, в такому варіанті не виключається можливість і продажу надлишків. В Радянські роки, коли у нас на ринку або в торговій мережі продавався виноград, в невеликій кількості привезений з півдня (в основному з Криму) і тільки в кінці літа – початку осені то продаж винограду елітних сортів (наприклад  Різамат) або ранніх сортів (наприклад Восторг) справа була вигідна.

Крім того, тоді був зовсім інший ніж зараз стиль нашого життя. Так, тоді в 80-х – 90-х роках, один мій знайомий виноградар-аматор і пенсіонер вирощуючи і продаючи виноград елітних сортів, мав дохід рівний приблизно його річний пенсії. Тобто, його хобі подвоювало його сімейний бюджет. При цьому він не платив ніяких податків і претензій до нього в цьому плані ніхто пред’явити не міг, а енергоресурси та хімікати коштували дуже дешево. Крім того, в ті Радянські часи хороший виноград у нас в Вінниці можна було купити тільки в сезон на ринку в таких ось виноградарів-любителів і ціни вони встановлювали на нього відповідні.

Тепер ситуація змінилася в корінь. Цілий рік в будь-якому продуктовому супермаркеті є столовий виноград самих різних сортів, хімікати та енергоресурси коштують дорого. Звичайно продавати на ринку надлишки винограду незважаючи на витрати на його вирощування можна і потрібно. Все-таки, якийсь додатковий дохід у сім’ї буде, але вирощувати виноград з метою п.п. 1д, 1е в умовах Вінничини без будь-яких то дотацій і пільг нерентабельно по ряду причин. По-перше, щоб конкурувати з тим, що продається в будь-якому супермаркеті потрібно вирощувати укривні елітні ранні столові сорти винограду, трудомісткість обробітку яких висока. Крім того, щоб виробляти виноград в промисловому масштабі Вам потрібно хоча б зареєструватися приватним підприємцем та отримати необхідні дозволи, а це все грошові витрати які лягають на ціну ягід, які стають неконкурентноспроможними.

Можна, правда, щось намагатися говорити про вирощування дорого але екологічно чистих ягід винограду без застосування хімікатів, але це обман споживача. З власного досвіду скажу, що вирощувати з року в рік, навіть комплексно стійкі крупноягодні сорти винограду без застосування сільськогосподарських хімікатів неможливо. Зменшити застосування їх кількості за рахунок використання мікробіологічних препаратів можна, але зовсім відмовитися не можна. Крім того мікробіологічні препарати теж дорогі і кінцевий продукт може бути менш шкідливим для здоров’я але не більш дешевим.

Тому в кліматичних умовах Вінничини та їм подібним краще вирощувати виноград виходячи з цілей 1а, 1б, 1в – тобто для споживання в колі сім’ї як хобі на дачній або присадибній ділянці.

2. Добре вивчити біологічні характеристики і можливості того чи іншого сорту, який як вам здається, найбільш підходить для досягнення поставленої мети. Тут можна скористатися описами сортів, які є на цьому або інших сайтах, друкованої літератури.

3. По можливості вивчити досвід виноградарів у вашому регіоні, які вирощують сорта винограду що васцікавлять. Це дуже важливий момент і він може сильно змінить ваші плани, оскільки опису сортів, які дає оригінатор, зроблені ним при вирощуванні їх в умовах які можуть значно відрізняться від ваших.

      За біологічними характеристиками виноград класифікується:

По термінах дозрівання (число днів від початку розпускання бруньок до повного дозрівання ягід і сумі активних температур(САТ)) розрізняють сорти:

Термін дозрівання Число днів від початку розпускання бруньок до повного дозрівання ягід Сума активних температур
Дуже ранні (надранні)  100-115днів до 2400 ° С 
Ранні  115-130 днів 2400-2600 ° С 
Середні  130-145 днів 2600-2800 ° С 
Пізні  145-160 днів 2800-3000 ° С 
Дуже пізні 160 і більше днів понад 3000 ° С

 

Для визначення чи можна в даній місцевості вирощувати той чи інший сорт винограду потрібно визначити забезпечується він чи ні необхідною кількістю тепла.

     Тривалість дозрівання ягід у одного і того ж сорту може коливатися. Це залежить від кліматичних умов місцевості розташування виноградника, навантаження кущів, типу ґрунту, глибини посадки коренів та інших факторів. Наприклад, на південних і південно-західних схилах виноград дозріває на 10 – 12 днів раніше. На піщаних і кам’янистих ґрунтах – на 3-5 днів раніше, ніж на чорноземах. Надмірні поливи і підвищене навантаження кущів затримують дозрівання. На сонячній стороні кисті винограду визрівають раніше. На великих кущах при арочної культурі виноград дозріває пізніше на 10-12 днів, особливо при рясному поливі і великому врожаї. Все це треба мати на увазі.

За силою росту виноград поділяється на: дуже сильнорослі, сильнорослі, середньорослі, і слаборослі. На арочних конструкціях можна вирощувати тільки сильно- і дуже сильнорослі сорти.

       Середньо- і слаборослі сорти, навіть при правильній агротехніці дають не більше 5 кг з куща. Термін життя їх нетривалий – 15 років. Кущі сильнорослих сортів винограду в аматорських умовах (наприклад, Кодрянка, Восторг, Надія АЗОС, Оригінал, та ін.) Можуть дати до 30 кг, а окремі великоплідні сорти винограду і екземпляри (наприклад, Талісман, Молдова, та ін.) до 70 і більше кг грон.

За якістю врожаю (дегустаційна оцінка за 10-бальною шкалою) сорти поділяються на:

шедеври (еталони) 9,5-10
відмінні 8,8-9,4
хороші 8,0-8,7
задовільні 7,5-7,9
погані менше 7,5 балів.

До недавнього часу до шедеврів або еталонам відносили такі сорти винограду як Різамат, Гузалия Кара, Карамол, Кардинал. Зараз ситуація змінилася і з’явилися нові сорти еталони, але це тема вже іншої статті.

      До відмінним столовим сортам винограду, які підходять для вирощування в умовах Вінничини в укривной культурі можна віднести наступні: Кодрянка, Восторг, Надія АЗОС, Лора, Аркадія, Августін, Страшенский, Муромець, Пам’яті Негруля, Кеша-1, і цілий ряд нових комплексно-стійких сортів, наприклад, виноград Лівія, Преображення, Супер Екстра, Галахад, Бажена, Монарх, Софія, Велес, Юпітер, Забава та інші.

За розміром ягід: діаметр, мм; вага, г; розрізняють сорти:

  • дрібні 13; до 1,5,
  • середні 13-18; 1,5-3,
  • великі 18-23; 3,5-7,0,
  • дуже великі більше 23; понад 7,0 до 16.

   Якщо ягода овальна або видовжена, то її розмір визначають за величиною полусуми довжини і ширини.

      Форма ягід. У різних сортів ягоди бувають: округлі, овальні, довгасті, яйцеподібні, подовжено-яйцеподібні, яйцеподібні з перетяжкою, подовжені.

     Колір ягід. Гама кольорів – найрізноманітніша: білі, світло-зелені, світло-жовті, блідо-рожеві, рожево-фіолетові, червоні, сині, темно-сині, фіолетові, чорні і всяких проміжних відтінків. В якості прикладів можна назвати наступні сорти:

  • – Білі, світло-зелені, світло-жовті, янтарно-жовті, із засмагою або без – Восторг, Супер Екстра, Галахад, Бажена, Конвалія, Кеша, Кеша-1, Фрумоаса Албе, Лора, Аркадія, Мускат Літній,  Подарунок Запоріжжю, Болгарія та ін. Колір ягід цих сортів змінюється від освітленості і витримки. Тому на одному кущу ми можемо бачити дозрілі грона винограду з ягодами, які трохи відрізняються за своїм кольором;
  • – Рожеві – Оригінал, Фламінго, Велес, Віктор, Восторг червоний, Денал, Лівія, Лія, Преображення та ін .;
  • – Рожево-фіолетові – Цица Капріо (один з її підвидів), Оленка;
  • – Рожево-червоні – Блискучий;
  • – Червоні і темно червоні – Кардинал, Ватра, Вікторія, Граф Монте Крісто, Троя, Російська Конкорд та ін .;
  • – Сині, темно-сині – Муромець, Страшенский, Естер (R-65), Андрокос (Валентин), Гала, Рішельє, Руслан, Фуршетний та ін .;
  • – Чорні – Пам’ять Негруля, Чорна Пантера, Одеский Сувенір, Надія АЗОС, Мариновський, Кудерк та ін.

     Цукристість ягід. Для столових сортів винограду вона становить 12-22%, для технічних – 18-32%. Виноград для соку і вина бажано витримати як можна довше, поки дозволяє погода, і якість врожаю не погіршується осами, заізюмлювання ягід або хвороби (наприклад, розтріскування і загнивання через дощі), тому що обприскувати урожай при його дозріванні фунгіцидами вже не можна та й не має сенсу. Для накопичення кількості цукру близькому до зазначеного в характеристиці сорту його розробником в кліматичних умовах Вінничини потрібно вирощувати надранні, ранні ранньо-середні та середні сорти винограду.

    По стійкості до хвороб і шкідників виноградні рослини поділяються на комплексно-стійкі (сорти, при виведенні яких використовувалися донори стійкості наприклад такий сорт як Сейв Віллар), середньо-стійкі і нестійкі.

      Ось так виноград класифікується за своїм біологічним характеристикам, які необхідно враховувати при виборі сортів винограду перед придбанням і посадкою їх у себе на ділянці. За вісім років занять виноградом на рівні хобі я випробував самі різні сорти винограду, як столові, так і винні. Після всіх експериментів для виконання цілей 1а і 1б зупинився на наступних сортах винограду:

  • – Столові сорти винограду – Аркадія, Лора, Надія АЗОС, Восторг, Кодрянка, Лівія, Бажена, Монарх;
  • – Технічні (винні) сорти винограду – Дублянський, Платовський, Кристал, Маркетт.

      Цієї кількості сортів винограду цілком достатньо, щоб споживати їх у свіжому вигляді без зберігання в спеціальних умовах (наприклад, в погребі чи холодильнику) з кінця червня (при хорошому літі) по листопад. Використовуючи холодильник або льох, цей термін може бути продовжений до березня місяця. Дуже добре для зберігання в погребі показали себе такі сорти як виноград Надія АЗОС, виноград Монарх, виноград Нізіна.

Оставить комментарий

<
Яндекс.Метрика
<
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,