Богдана

Богдана

Богдана

Сорт створений на Павлівській дослідної станції ВІР (біля Санкт-Петербурга) шляхом міжвидової гібридизації сіянця жимолості Турчанінова з добірними сіянцями жимолості камчатської. Робота по сортовивченню, розмноженню та введенню у виробництво проведена Краснокутською дослідною станцією Інституту садівництва УААН (Харківська обл.).

Автори: М.М. Плеханова, А.В. Кондрікова, В.А. Кібкало.

Рослина середньої сили росту, формує негустий средньорозкидистий кущ округлої форми. Пагони середньої товщини, буро-зелені, слабо вигнуті у верхівки, покриті великим зеленим довгасто-овальним листям з клиновидним основою, дещо увігнутою по середній жилці листовою пластинкою. Квіти блідо-зеленого кольору, середнього розміру (до 2 см), зібрані в двоквіткові суцвіття. Плоди сині, з густим блакитним восковим нальотом по всій поверхні, подовжено-глечиковидні, із загостреною верхівкою і кілька горбистою поверхнею. Середня маса – 1,5 г, максимальна – 2 г. Шкірочка плоду тонка, м’якоть ніжна.

Плоди десертного кисло-солодкого смаку, з приємним слабким ароматом. Дегустаційна оцінка – 4,6 бала. Відрив плодів при зніманні сухий.

В умовах Краснокутська плоди містять: 8,85% Сахаров, 2,03% кислот, 69 мг% вітаміну С, 625,32 мг% Р-активних речовин.

Сорт скороплідний, урожайний. У перші 5 років плодоношення по врожайності перевершував всі форми, вивчається в Краснокутську. Плоди дозрівають в останніх числах травня. При перезріванні обсипаються слабо.

Оставить комментарий

<
Яндекс.Метрика
<
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,